De draadloze internetverbinding, we gebruiken het dagelijks. Thuis, onderweg en op kantoor. Uw apparaten maken vaak automatisch verbinding en u kunt onbeperkt gebruik maken van internet.
Heeft u zich weleens afgevraagd wat WiFi nu precies is en hoe het werkt? Velen van ons vinden WiFi een technisch en ongrijpbaar fenomeen. Dit valt echter reuze mee. Mocht u een keer problemen krijgen met uw draadloos internet is het handig iets meer te weten over WiFi. In dit blog gaan we daarom wat dieper in op de vraag ‘Wat is WiFi?’.

WiFi, hoe werkt het?

De originele naam van WiFi is “IEEE 802.11b Direct Sequence”. De term WiFi is een handelsmerknaam dat ooit is bedacht door een marketingbureau. Het is dan ook geen afkorting van wireless fidelity, wat wel vaak wordt gedacht.

WiFi werkt door middel van radiogolven die verzonden worden vanaf een accespoint. Een accespoint is meestal ingebouwd in het modem of de router. Via de radiogolven worden gegevens verzonden naar het ontvangende apparaat. Dat kan je laptop, tablet of smartphone zijn, maar tegenwoordig kunnen ook printers of zelfs huishoudelijke apparaten als een wasmachine een WiFi signaal ontvangen.

Problemen met uw internetsnelheid

Het WiFi signaal heeft normaal gesproken een bereik van ongeveer 35 meter. Dit bereik wordt helaas al snel minder door verschillende invloeden. Zo is het bereik afhankelijk van eventuele obstakels zoals muren en plafonds. Wanneer het signaal te veel belemmert wordt heeft dit gevolgen voor de internetsnelheid. Het wordt dan bijvoorbeeld lastiger om video’s te streamen of met meerdere apparaten gebruik te maken van het internet.

De bandbreedte waarop uw WiFi is ingesteld is ook van belang. Vaak is dit de 2,4 gigahertz. Een nadeel hiervan is dat veel mensen in uw omgeving waarschijnlijk dezelfde bandbreedte gebruiken en dit vertraagt de internetsnelheid bij u thuis of in uw bedrijf. Overschakelen naar de 5 gigahertz is een oplossing, echter kleeft hier ook een nadeel aan. De 5 GHZ bandbreedte heeft een minder groot bereik. Deze hogere frequentie reikt minder ver en heeft meer moeite met obstakels als muren en plafonds.

Hoe krijg ik optimale WiFi?

WiFi is een geweldige ontwikkeling en past helemaal in het hedendaagse leven. Bijna alles is verbonden met draadloos internet en we willen er optimaal gebruik van kunnen maken. Het is dan ook tamelijk frustrerend wanneer u te maken krijgt met trage WiFi.
U kunt dan inventariseren welke en hoeveel apparaten er gebruik maken van het WiFi netwerk. Ook de locatie van het modem is belangrijk. Deze plaatst u beter niet in een afgesloten (meter)kast of in de buurt van andere elektrische apparaten.

Voor een goed werkend WiFi netwerk schakelt u bij voorkeur een professional in. Zij richten het netwerk volledig in naar uw wensen. Vaak wordt er een onderzoek gedaan naar het bereik van de WiFi, mogelijke stoorzenders en de beste plekken voor extra accespoints. Vervolgens leggen zij het netwerk aan heeft u er geen omkijken meer naar. U bent verzekerd van een modern WiFi netwerk met een hoge internet