In een hotel, restaurant, winkelcentrum of op de luchthaven, WiFi hotspots zijn overal. Waar we ons ook bevinden, we kunnen altijd online. Een verbinding is vaak snel gemaakt en je kunt gratis internetten. Maar hoe veilig is de verbinding via deze openbare WiFi netwerken nu precies? En welke maatregelen kan je nemen om veilig gebruik te maken van een WiFi hotspot?

De risico’s van WiFi hotspots

WiFi hotspots zijn ideaal voor hackers. Meestal vindt er geen verificatie plaats en wachtwoorden zijn vaak voor alle gebruikers hetzelfde. Voor een hacker is het dan ook een koud kunstje om in te breken op het netwerk. Meestal positioneert een hacker zich tussen uw apparaat en de WiFi hotspot en onderschept gemakkelijk alle gegevens die u verzendt naar het internet. Vertrouwelijke gegevens versturen via een openbare internetverbinding is dus zeer risicovol en kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de inloggegevens van uw bedrijfssysteem, deze mogen absoluut niet in verkeerde handen terecht komen.

Wees kritisch voordat u verbinding maakt met een WiFi hotspot

Voordat u verbinding maakt, dient u goed de naam van het netwerk te controleren. Regelmatig zet een hacker een eigen netwerk op met een vergelijkbare naam van bijvoorbeeld de luchthaven waar u verblijft. Wees kritisch en vertrouw een WiFi hotspot niet per definitie. Vraag eventueel de naam van het accespoint na bij een medewerker. Bent u ingelogd, wees dan ook kritisch op de sites die u bezoekt. Vermijd sites waar persoonlijke gegevens of wachtwoorden gevraagd worden.

Voor sommige activiteiten gebruikt u liever uw 3G/4G netwerk

Gratis WiFi klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar vergeet ook uw eigen mobiele 3G of 4G netwerk niet. Internetten via uw eigen provider is het meest veilig. Gebruik uw databundel waar het voor bedoeld is en verstuur die belangrijke mail gewoon via de smartphone. Ook internetbankieren of bijvoorbeeld een bezoekje aan een webwinkel doet u liever via het 3G/4G netwerk.

Veilig internetten via VPN verbinding

Een goede manier om veilig gebruik te maken van een WiFi hotspot is via een VPN verbinding. VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN aanbieder versleutelt uw gegevens, waardoor deze onleesbaar worden voor een eventuele hacker. VPN is vooral interessant voor mensen die veel onderweg zijn voor het werk. Zij willen bijvoorbeeld vanaf de hotelkamer of op de luchthaven veilig inloggen op het bedrijfsnetwerk.

Bedrijfsnetwerk laten aanleggen èn beveiligen

Heeft u zelf een bedrijf? Dan wilt u dat medewerkers en klanten veilig gebruik kunnen maken van uw WiFi netwerk. U wilt hackers weren en gevoelige informatie beschermen. Tegelijkertijd wilt u bezoekers een laagdrempelige en snelle internetverbinding aanbieden. Dit is goed mogelijk! Een professional kan u helpen bij het aanleggen van een betrouwbaar en veilig WiFi netwerk.
Het gebruik van een WiFi hotspot is niet zonder risico. Wees u hiervan bewust en denk even na voordat u verbinding maakt. Laat u adviseren door een expert wanneer u bedrijfsmatig van openbare WiFi hotspots gebruik gaat maken of deze zelf wil aanleggen binnen uw pand.